nieuws

Friday 30th November '12
Workshop in Neustift, Oostenrijk.

Thursday 15th November '12
Dr Gerd Claes rapporteert over cochleaire implantatie in het AZ St-Maarten te Duffel

Thursday 01st November '12
In het open access wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE verschijnt een bijdrage van Dr. Lazard over factoren die het succes van cochleaire implantatie bepalen.

Thursday 01st November '12
In het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Cochlear Implants International verschijnt een bijdrage van Drs Vaerenberg et al. over het electro-akoestische implant Zebra van Neurelec.

Monday 22nd October '12
De oorgroep organiseert een "International Debate on Fitting for Performance" waarbij 100 experts van Australië tot California in Antwerpen komen debatteren over het afregelen van cochleaire implantaten.

Monday 01st October '12
In het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Cochlear Implants International verschijnt een bijdrage van Dr. Heeren et al. over het horen van toonhoogte.

Saturday 01st September '12
In het open access wetenschappelijke tijdschrift Journal of Hearing Science verschijnt een bijdrage van Dr. Schauwers over het horen van toonhoogte, intonatie en muziek door mensen met gehoorproblemen.

Friday 29th June '12
Drs Renate van den Berg verdedigt met succes haar doctoraatsthesis in de Taalkunde, met Prof Gillis en Prof Govaerts als promotoren, aan de Universiteit Antwerpen

Sunday 03rd June '12
Prof. Govaerts en Drs. Vaerenberg nemen deel aan de 9th International Conference on Cholesteatoma and Ear Surgery te Nagasaki, Japan.

Friday 01st June '12
In het Belgische ORL tijdschrift B-ENT verschijnt een bijdrage van Dr Janssens de Varebeke, Prof Govaerts en anderen over het chirurgisch fixeren van cochleaire implantaten.

pagina

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839

Internationaal debat

De oorgroep organiseert een "International Debate on Fitting for Performance" waarbij 100 experts van Australië tot California in Antwerpen komen debatteren over het afregelen van cochleaire implantaten.

 

De deelnemende centra vertegenwoordigen meer dan 45.000 CI-dragers, waardoor dit het eerste debat is van die omvang.  Het debat was grondig voorbereid door een uitgebreide vragenlijst om een inventaris te maken van de manier waarop cochleaire implantaten nu wereldwijd gefit worden.  Tijdens het debat werden alle belangrijke aspecten bediscussieerd.  Nadien werden alle deelnemers nog eens individueel telefonisch gecontacteerd om tijdens een sessie van telkens 2 uur de eigen werkwijze nog een keer door te nemen.  Op die manier hebben we een uniek beeld gekregen van de 'current state of the art'.

 

In een notendop is de conclusie dat men zich overal eigenlijk beperkt tot het afregelen van een paar parameters van het implant en dat men dat doet op basis van subjectieve feedback van de patiënt.  Bij de oorgroep denken we dat men daardoor de capaciteit van een cochleair implantaat sterk onderbenut.  Er zijn tientallen parameters die men niet of amper aanraakt en dat is jammer.  Bovendien voert men overal veel tests en metingen uit, maar het blijkt dat men die weinig gebruikt om het fitten te optimaliseren en vooral dat men nergens meetbare doelstellingen ('targets') hanteert.  Wereldwijd bestaat er grote interesse voor de CI afregel-methode van de oorgroep, waarbij we permanent meer dan 60 psychoakoestische meetpunten volgen van de CI-drager en waarbij we zelf ontwikkelde artificiële intelligentie (FOX) gebruiken om voor al die punten op target of zo dicht mogelijk bij target te geraken.

 


Prof Govaerts heeft de ganse 2 dagen het debat in goede banen geleid,
geassisteerd door Drs Bart Vaerenberg
en geflankeerd door Prof John Briggs (Cambridge) en Ir. Geert De Ceulaer (oorgroep)