Fish Ears

Fish Ears

 

 

 

Fish Ears is een app voor een Android Smartphone om te checken hoe het gesteld is met uw 'vissenoor'.
 

Achtergrond
De term vissenoor is een niet-wetenschappelijke term die verwijst naar de binnenste haarcellen in uw oor.  Deze haarcellen zitten in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan.  Ze zorgen ervoor dat intonatie en muziek goed klinken, dat u goed een stem kunt volgen tussen meerdere sprekers en ook dat uw evenwicht in orde is.  Dat is in tegenstelling tot de buitenste haarcellen die ervoor zorgen dat u spraak in stilte goed verstaat.

Het app-je is ontwikkeld door Otoconsult voor het populair wetenschappelijk tijdschrift MeNS, dat een nummer gewijd heeft aan het gehoor.

 

Test jezelf ...

Fish Ears app

Download de app van Google PlayStore en test of uw vissenoor goed werkt vandaag!

  • Zorg ervoor dat je een goede hoofdtelefoon gebruikt of luidsprekers en zet het volume op aangenaam
  • Fish Ears geeft u eerst een korte training
  • De taak is eenvoudig: u moet zeggen of de 2 geluiden die u hoort dezelfde zijn of niet
  • Let vooral op de intonatie op het einde van de klank: is die er of is die er niet?
  • Als u twijfelt, antworod dan dat ze hetzelfde zijn
  • Binnen een paar minuutjes is de test gedaan en krijgt u een score...
Begrijp de score
De score is gebaseerd op je percentiel (P) positie ten opzichte van normaal horende luisteraars.
Fish Ears Score
Oeps, dit is niet zo goed.  Je zit boven de P99,99, wat betekent dat 99,99% van de mensen een betere score bekomen (∆ > 14 Hz).  Als uw gehoor verder normaal is, probeer je beter nog een keer... 
Om eerlijk te zijn is dit niet denderend.  Je zit op P99,99, wat betekent dat slechts 1 op 10.000 een slechtere score haalt (∆ ≤ 14 hZ).  Gebruik goede oortjes en probeer toch wat betere resultaten halen...
Goed zo, je zit beter dan P99, wat een normale score is (∆ ≤ 11 Hz).  Ambitieus?  Met wat moeite kun je wellicht tot de betere helft geraken...
Super, je zit beter dan P50, wat betekent dat je tot de betere helft behoort (∆ ≤ 3 Hz). Wie weet, nog een klein stapje en je zit bij de kampioenen.
Wow, dit is top!  Je zit op P18, wat betekent dat slechts 18% van de mensen een even goed resultaat haalt (∆ = 1 Hz).  Kampioenenoren!

 

En nu een beetje wetenschap

Fish Ears is een eenvoudige versie van de Disharmonische Intonatietest van A§E, een psychoakoestische testbatterij om het gehoor te testen.

 

In de test worden er 2 geluiden gegeven.

  • Eén daarvan is een harmonisch complex.  Dat bestaat uit 4 sinus-golven, één van 200 Hz (de fundamentele frequentie of F0), en drie harmonische golven van 400, 600 en 800 Hz.  Figuur A maakt dit duidelijk.  Elke rode lijn staat voor een sinusfrequentie.
  • Het andere geluid is eigenlijk hetzelfde, maar op het einde glijdt F0 van 200 Hz naar een hogere frequentie (200+∆ ) Hz.  Dit klinkt als een intonatie en is te zien in figuur B hieronder.

Vervolgens is er een adaptief algoritme dat start met een grote ∆ , zodat het verschil tussen A en B goed hoorbaar is.  Als je dat verschilt hoort, verkleint het algoritme die ∆ , en omgekeerd.  Het algoritme probeert u ook af en toe te misleiden door twee dezelfde klanken A (zonder intonatie) te geven.  Daarmee checkt het of je antwoorden betrouwbaar zijn.  Het algoritme zal dan met een aantal complexe binomiale berekeningen beslissen welke kleinste ∆ voor jou nog detecteerbaar is.

 

Een normaal oor kan dergelijke kleine verschillen tussen bv 200 en 210 Hz alleen maar onderscheiden door een speciale manier van coderen, die we phase locking noemen.  Dit betekent dat de zenuwvezel op exact hetzelfde ritme afvuurt als de fundamentele frequentie F0 an het geluid, in dit voorbeeld dus 200 of 210 Hz.  En hiervoor zijn de binnenste haarcellen verantwoordelijk, de oudste cellen in het slakkenhuis, het vissenoor dus.

 

Meer lezen ?

Fish Ears is een van de vele tests die door de oorgroep werden ontwikkeld in samenwerking met Otoconsult.  In volgende publicaties vind je nog meer informatie:

 

A§E - Otocube - Audiqueen - Accolado - FOX

De oorgroep is actief betrokken bij de R&D van Otoconsult. Het gaat om onderzoek en ontwikkeling van medische software en hardware. Zo werkt de oorgroep actief mee aan de wereldwijde kwaliteitsverbetering van de klinische otologie en audiologie.

Lees verder

Cochleaire Implantatie

De oorgroep is internationaal leidinggevend in cochleaire implantatie, cochleaire en andere oorimplantaten. Selectie, implantatie, afregeling van het 'cochleair implantaat', research en ontwikkeling. Maak gerust een afspraak voor al uw vragen.

Lees verder